27 Nisan 2011 Çarşamba

İstanbul Süleymaniye Camisi


Güzel İstanbul'umuzun Güzel Camisi...Bayram sabahları trt de gözüm dolu dolu izlediğim bayram namazlarında milyonlarca insana ev sahipliği yapan gidilip gezilmesi gereken en büyük ibadet hanemiz olan bu cami aynı zamandada mimamrisiyle göz dolduruyor.Böyle güzellikteki bir yapıya sahip olduğumuz için böylesine güzel bir şehirde yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum.Aynı zamandada turistlerin çok merakla ziyaret ettiği yerlerden biri olarakta ülkemizin turizm kültürünede çok büyük katkıları olan yerlerimizden biridir mutlaka...

Süleymaniye camii İstanbul'da aynı isimdeki semtte yer alır.Mimar Sinan Tarafından 1557 yılında bitirilen bu camii şehrin en büyük ve en görkemli camiidir.Sayısız deprem geçirmesine karşın çok sağlam bir mimariye sahibi olan bu camiin tek bir duvarında bile bir çatlak oluşmamıştır.Teknik açıdan zengin fakat süsleme açısından sade bir yapıdır.Kanuni Sultan Süleyman tarafından Yapılması istenen bu camiinin mimarı olan Mimar Sinan tarafından 1500-1557 yılları arasında tamamlanmıştır.
Osmanlı'nın eski yapılarında iki şeye önem verilirdi.Yapının yapılacağı yer ve yapının bölümlerinin birbirine uyum sağlaması.Yeri bakımından yapısı yüksek bir alanda bulunsun, bulunmasın yapının sayesinde geniş bir alan görülür. Ne kadar uzağa bakılsa da gökyüzü görülür. Yapının genel görünümü gösterişli ve genişçedir. Her ayrıntısı ve çeşitli süslemeleriyle devamlı şekilde sade ve uyumlu bir etki sağlayabilir. Mimar Sinan ile öğrencilerinin üstün zekâları sayesinde meydana gelen güzel sanat eserleri içinde Osmanlı Mimari usullerinin en gerçekçi olarak görüldüğü yapı, Süleymaniye Camii'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder